Fonduri UE pentru "înverzirea" agriculturii
Noua politică agrară a Uniunii Europene 2014-2020 prevede alocarea a circa 100 de miliarde de euro pentru înverzirea agriculturii continentului nostru.
28 Ianuarie 2014, 12:37
Noua politică agrară a Uniunii Europene 2014-2020 prevede alocarea a circa 100 de miliarde de euro pentru înverzirea agriculturii continentului nostru.
Am rugat-o pe doamna Viorica Dăncilă, membru în comisia de agricultură şi dezvoltare rurală a Parlamentului European, să ne spună ce a stat la baza acestei reorientări a politicii agricole comune.
Viorica Dăncilă - În primul rând, necesitatea de a răspunde provocărilor legate de securitatea alimentară şi schimbări climatice. Trebuie să luăm în calcul problemele cu care ne confruntăm în prezent în ceea ce priveşte epuizarea şi poluarea solului şi a apei, schimbările climatice, deşertificarea, reducerea biodiversităţii, probleme care îşi pot găsi un răspuns într-o politica agricolă comună mai verde.
Audio: Fonduri UE pentru "înverzirea" agriculturii.
Reporter: Iată, e o sumă mare de bani. Cine poate folosi aceşti bani şi în ce condiţii?
Viorica Dăncilă: Din 2014, toţi agricultorii pot beneficia de aceste fonduri cu condiţia aplicării a 3 măsuri: menţinerea păşunilor permanente în zonele cu acest specific, divesificarea culturilor în fermă pentru a evita monocultura, foarte nocivă pentru fertilitatea solului şi menţinerea unor zone de interes ecologic pe suprafaţă şi aici mă refer la perdele forestiere de protecţie, marginile câmpului, arborii, gardurile vii şi alte suprafeţe cu rol în menţinerea biodiversităţii.
Reporter: Ce impact va avea, după părerea dumneavoastră, o agricultură mai prietenoasă faţă de mediu asupra agricultorilor din România, asupra agriculturii de la noi?
Viorica Dăncilă: Nu cred că România va avea probleme în aplicarea măsurilor de înverzire propuse în noua PAC .