Fonduri pentru sectorul piscicol
Comisia Europeană finanţează inovarea în creşterea producţiei, protecţia mediului, a biodiversităţii.
21 Iunie 2016, 12:06
Programul operaţional 2014-2020 pentru pescuit, acvacultură şi mediul marin a prevăzut sume importante de bani pentru dezvoltarea sectorului şi în România.
Comisia Europeană finanţează inovarea în creşterea producţiei, protecţia mediului, a biodiversităţii.
L-am rugat pe domnul Ciceronis Cumpănăşoiu, director general pentru acest program în cadrul ministerului agriculturii, să ne prezinte condiţiile în care se acordă fondurile pentru inovare.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Ciceronis Cumpănăşoiu: Se pot finanţa drepturi de proprietate industrială, adică e vorba de drepturi de proprietate al individului care face ceva nou, care face inovaţie şi el este cel care deţine această inovaţie şi noi îl protejăm în acest sens.
Reporter: Cât de mare este sprijinul acordat de Uniunea Europeană?
Ciceronis Cumpănăşoiu: Intensitatea sprijinului este diferită în funcţie de cine este solicitantul. Ea poate fi de 100%, total cheltuieli eligibile dacă sunt organisme de drept public
Reporter: De exemplu?
Ciceronis Cumpănăşoiu: Universităţi, institute de cercetare care sunt cu capital integral de stat şi aşa mai departe.
Reporter: Beneficiarii privaţi au acces la banii nerambursabili?
Ciceronis Cumpănăşoiu: Acelaşi procent pot beneficia dacă proiectul este de interes colectiv, au un beneficiar colectiv şi are caracteristici inovatoare. Şi aici, ca să exemplificăm, organizaţiile de pescari care fac un proiect în beneficul întregii organizaţii de pescari în colaborare cu anumite institute de cercetare de drept public. Pot să primească 100% finanţare.