Fonduri pentru îmbunătăţirea producţiei de cartofi
Creşterea producţiei pe unitatea de suprafaţă, a calităţii şi competitivităţii acesteia sunt priorităţi la nivel european.
25 Iulie 2016, 15:30
În noua politică agrară a Uniunii Europene, cartofului i-a fost rezervat un loc special.
Creşterea producţiei pe unitatea de suprafaţă, a calităţii şi competitivităţii acesteia sunt priorităţi la nivel european.
L-am invitat pe domnul Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România, să ne spună ce impact au avut fondurile europene asupra producţiei de la noi.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Gheorghe Boţoman: Fermierii de elită, ne mândrim cu ei, sunt trupul şi sufletul federaţiei noastre. Reuşesc să aplice o tehnologie la nivel european şi obţin 40 de tone la hectar. Aceşti fermieri de elită din judeţele Braşov, Covasna, Harghita, Sibiu, Neamţ au accesat fonduri europene.
Reporter: Cum au folosit banii fermierii?
Gheorghe Boţoman: Prin aceste fonduri europene au reuşit să implementeze echipamente performante nu numai de cultivare a cartofului în câmp, dar şi de sortare, selectare în depozit, ambalare.
Reporter: Fondurile europene, noile tehnologii au făcut posibilă o producţie specializată.
Gheorghe Boţoman: Avem fermieri de elită care cultivă soiuri cu dedicaţie specială pentru diferite întrebuinţări culinare: salată, cartof prăjit, cartof pentru fiert la salate şi aşa mai departe.
Reporter: La ce sumă se ridică valoarea acestor fonduri accesate la nivelul Federaţiei Naţionale Cartoful?
Gheorghe Boţoman: Fondurile sunt accesate la nivel de fermier, dar însumate sunt câteva milioane de euro în ultimii ani, cel puţin în 10-15 ani.