Fonduri pentru competitivitate în agricultură
Invitatul rubricii este Nicolae Popa, director general adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.
25 Februarie 2015, 13:32
Noua politică agrară promovată de Uniunea Europeană are obiective clare: o producţie mai mare, de calitate, care să facă din continentul nostru una dintre zonele cu producţie competitivă la nivel mondial.
La acest proces participă şi România, care a primit din partea Uniunii Europene, în perioada 2007-2013, 9,3 miliarde de euro.
Obţinerea de rezultate performante înseamnă şi o mai bună protecţie a mediului.
Domnul Nicolae Popa, director general adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, ne oferă amănunte.
Audio: Europa Verde. (Euranet Plus)
Nicolae Popa: Am avut în vedere şi protejarea mediului înconjurător, de aceea, în criteriile de selecţie, ca punctaj am avut o secţiune distinctă pentru ecologizare şi pentru produse bio.
Reporter: Câte proiecte, aproximativ, s-au finalizat în perioada aceasta?
Nicolae Popa: Noi, în programul 2007-2013, am analizat circa 170 de mii de proiecte, dintre care 95 de mii, aproape 100 de mii, au fost declarate eligibile.
Reporter: Mulţi vă acuză de birocraţie...
Nicolae Popa: De multe ori vin critici nejustificate din partea unor beneficiari, oamenii noștri lucrează tocmai pentru a realiza target-ul pe care l-am stabilit noi cu conducerea ministerului. Anul acesta trebuie să realizăm peste un miliard de euro, plăţi efective către beneficiari. Şi îl realizăm.
Reporter: Este şi dificil pentru că trebuie respectate anumite condiţii impuse de Uniunea Europeană, iar mulţi dintre cei care beneficiază de fonduri ar dori să o mai scalde...
Nicolae Popa: Vreau să vă spun că există nişte restricţii extraordinar de serioase din partea Comisiei Europene cu privire la respectarea regulilor, absorbția fondurilor europene, condiţii care ne sunt impuse şi de Uniunea Europeană. Mulţi dintre beneficiari nu respectă aceste reguli.