Fonduri europene pentru producţii agricole ecologice
Fondurile alocate sunt însemnate şi foarte mulţi fermieri au trecut la producţia ecologică.
15 Decembrie 2015, 11:07
În politica agricolă promovată de Uniunea Europeană, producţia ecologică a căpătat o mare importanţă.
Accentul cade aici nu pe cantitate şi profit mărit, ci pe calitatea produselor, fapt determinant pentru sănătatea omului, a mediului înconjurător.
Fondurile alocate sunt însemnate şi foarte mulţi fermieri au trecut la producţia ecologică.
Audio: Europa verde. Euranet Plus.
Abordăm subiectul cu domnul Nicolae Popa, director general adjunct în cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, care ne spune, pentru început, ce înseamnă acest tip de producţie.
Nicolae Popa: Având în vedere sănătatea pământului, sănătatea apei şi toate celelalte care concură la un mediu prietenos pentru om şi aşa mai departe, când vorbim de agricultură ecologică, vorbim de producţii mici, vorbim de pierdere de venit, vorbim de o tehnologie mult mai serioasă. De aceea, Uniunea Europeană încurajează acest sector, cererea devine din ce în ce mai mare pentru producţiile ecologice, iar noi trebuie să venim cu facilităţile cu încurajarea aceasta a beneficiarilor.
Reporter: Ceea ce se face...
Nicolae Popa: Ceea ce se şi face de altminteri.
Reporter: Cum pot fi accesate fondurile europene şi în ce condiţii?
Nicolae Popa: Se acordă pe hectar de suprafaţă agricolă fermierilor care se angajează în mod voluntar să menţină practici şi metode specifice agriculturii ecologice.
Reporter: Să precizăm că fondurile sunt nerambursabile şi se acordă în proporţie de 100% de Uniunea Europeană.
Nicolae Popa: Intensitatea este de 100% din partea Uniunii Europene. Eu îi îndemn să facă uz de aceşti bani pentru a realiza produse ecologice.