Fonduri europene pentru producţia de cartof
Domnul Gheorghe Boţoman, preşedintele Asociaţiei Cartoful din România, ne prezintă efectele obţinute în producţie de beneficiarii fondurilor europene.
24 Martie 2015, 11:06
Realizarea unei producţii de calitate, competitivă la nivel european, a reprezentat pentru cultivatorii de cartofi din România o prioritate.
Uniunea Europeană a venit în sprijinul fermierilor români cu importante sume de bani.
Domnul Gheorghe Boţoman, preşedintele Asociaţiei Cartoful din România, ne prezintă efectele obţinute în producţie de beneficiarii fondurilor europene.
Gheorghe Boţoman: La cartof s-au accesat fonduri europene, sunt câţiva fermieri de elită, membri ai federaţiei.
Reporter: Din ce zone sunt şi unde s-au folosit banii?
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Gheorghe Boţoman: Sunt din zona Braşov, Covasna, Harghita, în principal, au investiţii în tehnologie, echipamente de condiţionare a cartofului, inclusiv spălare, însăcuire. Avem fermieri care oferă soiuri de cartof pe destinaţii de consum, respectiv pentru piure, salată, cartof prăjit şi, bineînţeles, consumatorul trebuie să aprecieze treaba asta.
Reporter: La ce nivel s-au ridicat sumele pe care le-au luat aceşti oameni?
Gheorghe Boţoman: La nivel de fermă, sunt la nivel de câteva milioane de euro, am întâlnit fermieri şi avem membri ai federatiei care au investit în infrastructura din fermă, inclusiv în utilaje agricole, iar la ora actuală îi numim fermieri de elită, care nu pot fi cu nimic mai prejos decât un fermier de elită din Germania, Olanda, Belgia şi aşa mai departe.
Reporter: Practic, fondurile europene au ajutat mult...
Gheorghe Boţoman: Sigur că da, au ajutat mult, au fost investiţii eficiente, fermierii au fost foarte serioşi, ne mândrim cu ei şi, de fapt, ei sunt inima şi pulsul federaţiei noastre.