Fonduri europene pentru dezvoltarea aviculturii
Carnea de pui este unul dintre cele mai căutate şi mai sigure alimente de pe piaţă la nivel mondial.
30 Mai 2016, 11:06
Carnea de pui este unul dintre cele mai căutate şi mai sigure alimente de pe piaţă la nivel mondial.
Fondurile alocate de Uniunea Europeană au dus la dezvoltarea sectorului, la creşterea competitivităţii produselor, la îmbunătăţirea condiţiilor de mediu.
L-am invitat pe domnul Ilie Van, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări din România, să ne spună unde se situează ţara noastră după accesarea fondurilor europene.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Ilie Van: Din acest punct de vedere, România se găseşte foarte bine pentru că absolut tot ce s-a făcut în ultimii ani s-a făcut în baza legislaţiei europene. Nu s-a acceptat nici un fel de rabat de la legislaţia europeană, dar investiţiile trebuie să se facă în continuare.
Reporter: Deci banii aceştia de la Uniunea Europeană sunt necesari şi folositori.
Ilie Van: Foarte folositori, foarte necesari. Chiar dacă accesibilitatea este mai mare pentru fermele mici şi medii, totuşi ele sunt foarte binevenite pentru că aceşti fermieri mici trebuie să fie mai mult sprijiniţi decât cei mari, care ştiu mai bine să-şi facă treburile şi mai ales programele de investiţii şi de finanţare.
Reporter: La ora actuală, sectorul avicol românesc unde se situează?
Ilie Van: Din punctul de vedere al performanţelor, am curajul să spun că este pe primul loc în Europa. Avem performanţe de producţie care rivalizează cu toate ţările membre europene, aproape că nu avem rivali ca medie a performanţelor de producţie realizate la nivel de ţară. Din punctul de vedere al cantităţilor, cantităţile de produse avicole au crescut foarte mult în ultimii ani. Producem mai mult decât produceam înainte de 1989, când România era considerată o ţară avicolă bună, cu circa 150 de mii de tone de carne, ceea ce este fantastic.