Fonduri europene pentru cultivatorii de cartofi
În programul operaţional 2014-2020, Uniunea Europeană a alocat sume importante de bani agriculturii din România.
06 Septembrie 2016, 17:14
Concurenţa pe piaţa europeană a cartofului este foarte puternică.
Numai fermierii ce folosesc o tehnologie modernă, cu dotări pe măsură reuşesc să-i facă faţă.
În programul operaţional 2014-2020, Uniunea Europeană a alocat sume importante de bani agriculturii din România.
AUDIO: Europa verde.
L-am invitat pe domnul Gheorghe Boţoman, preşedintele Asociaţiei Cartoful din ţara noastră, să ne spună cât de importante sunt fondurile europene pentru sectorul pe care-l reprezintă.
Gheorghe Boţoman: Accesăm aceste fonduri europene şi să ştiţi că avem în cadrul federaţiei din ce în ce mai mulţi fermieri tineri sau din familii de cultivatori de cartofi care se gândesc foarte clar să acceseze asemenea fonduri.
Reporter: Din ce zone sunt aceşti fermieri?
Gheorghe Boţoman: Din zona Făgăraş, la Drăguşi, din zona Covasna, Harghita, Braşov. Avem asemenea intenţii, cunoaştem posibilitatea de accesare şi fermierii sunt dispuşi să implementeze pur şi simplu aceste fonduri.
Reporter: Care ar fi nevoile sectorului? Unde vor fi folosiţi aceşti bani?
Gheorghe Boţoman: În primul rând, în echipamente specifice culturii de cartof, pentru că absolut toate maşinile utilizate în tehnologia de cultivare a cartofului sunt specifice culturii cartofului, nu pot fi folosite în altă parte. Dar şi în condiţionare şi păstrarea cartofului, pentru că avem foarte puţine depozite performante la nivel de ţară ca să putem oferi consumatorilor din România cartofi cultivaţi în România, păstraţi peste iarnă în condiţii impecabile.