Fonduri europene pentru cercetare speologică
Un interesant proiect, în valoare de 2,2 milioane de lei, a fost derulat în zona peşterilor din România.
01 Martie 2016, 12:37
Un interesant proiect, în valoare de 2,2 milioane de lei, a fost derulat în zona peşterilor din România.
Domnul Marius Vlaicu, cercetător ştiinţific la Institutul de Speologie „Emil Racoviţă” al Academiei Române, s-a ocupat de acest proiect şi o să-l rugăm să ne ofere amănunte.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Marius Vlaicu: Proiectul a reprezentat monitorizarea habitatului 8310, respectiv peşteri închise publicului şi monitorizarea speciilor de lilieci de pe teritoriul României, atât în peşteri cât şi la suprafaţă. A fost un proiect pe fonduri structurale europene, a inclus un total de 64 de peşteri care au fost monitorizate la un interval de trei luni, în momentul în care se realiza monitorizarea peşterilor se monitorizau şi speciile de lilieci. Speciile de lilieci în perioade de maternitate, în perioadele de hibernare, sau în perioadele de împerechere.
Reporter: Deci o cercetare ştiinţifică interesantă...
Marius Vlaicu: Sigur, acest proiect a avut un alt scop de a ajuta Ministerul Mediului, de a face raportarea României către Uniunea Europeană a stării de favorabilitate a habitatelor şi speciilor din România.
Reporter: Aţi spus că rezultatele au fost spectaculoase, prezentaţi-ne câteva.
Marius Vlaicu: La nivel general, starea de favorabilitate a peşterilor este bună spre medie. În ceea ce priveşte speciile de lilieci, constatăm că sunt într-o situaţie medie, pentru că majoritatea speciilor nu este situaţia rea.