Finanţare europeană pentru protejarea biodiversităţii
Protecţia biodiversităţii reprezintă o prioritate în toate politicile promovate de Uniunea Europeană.
19 Ianuarie 2016, 11:04
Protecţia biodiversităţii reprezintă o prioritate în toate politicile promovate de Uniunea Europeană.
Studiile efectuate de specialişti, presiunea exercitată de iubitorii de natură au determinat stabilirea unor normative valabile la nivel european, pentru ca o bogăţie de excepţie să se perpetueze, să fie admirată şi de urmaşii noştri.
Audio: Europa verde.
Fonduri importante au fost alocate proiectelor vizând biodiversitatea.
Domnul Mihai Toti, de la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Bucureşti, ne oferă amănunte:
Mihai Toti: În ceea ce priveşte finanţarea, unele programe sunt finanţate - şi cu sume suficiente, în acelaşi timp importante - de către Uniunea Europeană, care în această privinţă militează pentru o Europă verde. Europă verde care nu numai că trebuie să se extindă, dar mai ales să păstreze ceea ce are. Iar România are foarte mult de păstrat.
Reporter: Într-adevăr, noi avem multe arii protejate unde biodiversitatea este de mare valoare. Prezentaţi-ne câteva dintre acestea care vă vin în minte acum şi care ne reprezintă.
Mihai Toti: Astfel de suprafeţe sunt absolut necesare şi, dacă sunt necesare, trebuie să fie finalizate. Putem să vorbim despre rezervaţia biosferei Delta Dunării, putem să vorbim de rezervaţia Retezatului sau a Rodnei, putem să vorbim de rezervaţia Comanei, de lângă Bucureşti, şi chiar putem să vorbim de tânăra zonă protejată a lacului Văcăreşti, care va constitui în viitor un punct de atracţie pentru locuitorii Capitalei.