Fermierii români vor obţine punctaje pentru accesarea de fonduri
Anul 2017 va însemna pentru agricultorii din judeţul Olt o perioadă de competiţie pentru obţinerea de fonduri europene.
06 Februarie 2017, 11:22
Anul 2017 va însemna pentru agricultorii din judeţul Olt o perioadă de competiţie pentru obţinerea de fonduri europene.
În primele rânduri se află legumicultorii şi fermierii din zootehnie. Dezvoltarea înseamnă producţie mai mare, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor de mediu.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Domnul Ion Păunel, preşedintele Asociaţiei Agricultorilor Olteni, ne prezintă câteva criterii de selecţie a proiectelor şi căile de urmat pentru acceptarea lor la finanţare.
Ion Păunel: Avem criterii de selecţie foarte importante pentru legumicultori, primim 30 de puncte doar pentru că ne ocupăm de legumicultură. Mai primim 20 sau 25 de puncte pentru că suntem într-o zonă cu potenţial. Zonele unde se practică legumicultura nici nu au cum să nu fie zone cu potenţial agricol ridicat şi atunci din start un fermier poate să facă 50 sau 55 de puncte pentru a stimula fermierii de a accesa fonduri europene.
Reporter: Pregătirea profesională cântăreşte foarte mult în obţinerea de puncte şi implicit de fonduri europene.
Ion Păunel: Bineînţeles. Dacă a terminat un liceu agricol mai primeşte încă 20 de puncte, dacă a terminat o facultate mai primeşte 25 de puncte. Mai face câteva cursuri de calificare în domeniu şi mai primeşte 10 puncte, deci un legumicultor din mediul rural poate primi jumătate din punctaj şi ceva peste doar pentru faptul că se ocupă de legumicultură şi este într-o zonă cu potenţial mediu sau ridicat.
Reporter: Sectoarele zootehnice pot beneficia de fonduri importante.
Ion Păunel: Cel mai mare punctaj îl primesc legumicultura şi sectorul zootehniei, vaca de lapte şi vaca de carne.