Exploatarea durabilă a mediului marin
O exploatare durabilă, sănătoasă a produselor din mediul marin preocupă specialiştii Uniunii Europene.
13 Iunie 2016, 22:29
O exploatare durabilă, sănătoasă a produselor din mediul marin preocupă specialiştii Uniunii Europene.
Se consideră că acum multe din produsele provenite din acvacultură sau mediul marin nu se încadrează în cerinţele comunitare şi trebuie instituit un control mai sever care să protejeze biodiversitatea, să nu pună în pericol viitorul acestei resurse extraordinare.
Abordăm subiectul cu doamna Viorica Dăncilă, europarlamentar.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Viorica Dăncilă: În prezent, există pe piaţă o serie de produse piscicole şi de acvacultură care nu corespund acestor cerinţe, mai ales în ceea ce priveşte aprovizionarea restaurantelor. În acest context, legislativul european doreşte ca o structură independentă să existe şi să poată certifica provenienţa produselor piscicole şi de acvacultură, ceea ce va permite consumatorilor să fie informaţi când cumpără sau consumă asemenea produse.
Reporter: Ce presupune o asemenea politică a produselor piscicole durabile?
Viorica Dăncilă: Produsele din peşte şi fructe de mare durabile ar trebui să îndeplinească mai multe criterii. Produsul este trasabil, deci ştim de unde provine. Pescăria sau producătorul manifestă grijă faţă de habitatele marine, pescăria sau producătorul trebuie să manifeste grijă faţă de speciile pe cale de dispariţie. Pescăria nu practică pescuitul într-o cantitate mai mare decât capacitatea de refacere a stocurilor. Pescăria sau producătorul ar trebui să manifeste grijă faţă de condiţiile de muncă şi nevoile comunităţilor pescăreşti.