Europa face conversia la agricultura ecologică
Extinderea producţiei ecologice în agricultură este una dintre orientările importante ale politicii agricole promovate de UE.
22 Noiembrie 2016, 09:38
Extinderea producţiei ecologice în agricultură este una dintre orientările importante ale politicii agricole promovate de Uniunea Europeană.
Mediul este mai bine protejat, produsele sunt sănătoase şi de calitate.
Domnul Călin Nuţu, director în cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, ne spune unde se acţionează şi pentru ce se primesc bani europeni.
AUDIO: Europa verde.
Călin Nuţu: Un domeniu de intervenţie este cel privind ameliorarea gestionării apelor, inclusiv gestionarea îngrășămintelor şi a pesticidelor. Uniunea Europeană acordă fonduri nerambursabile pentru participarea fermierilor la acţiuni de informare şi activităţi demonstrative, pentru a asigura îmbunătăţirea cunoştinţelor în vederea aplicării în mod adecvat a practicilor specifice agriculturii ecologice.
Reporter: Cum se acţionează pe teren?
Călin Nuţu: Pentru ameliorarea gestionării apelor, inclusiv gestionarea îngrăşămintelor şi a pesticidelor pe terenurile agricole, sunt programate măsuri de conversie la practicile şi metodele specifice agriculturii ecologice şi de menţinere a acestora.
Reporter: Agricultura ecologică înseamnă şi protecţie a solului.
Călin Nuţu: Un alt domeniu de intervenţie, care vine să susţină protejarea mediului şi utilizarea eficientă a resurselor naturale disponibile, este cel privind prevenirea eroziunii solului şi ameliorarea gestionării solului.
Reporter: Pentru ce se acordă bani?
Călin Nuţu: Pentru acţiuni de informare, pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor fermierilor privind aplicarea bunelor practici în agricultură care conduc la combaterea fenomenelor de degradare a solului.