Etichetarea produselor piscicole
Grija faţă de sănătatea cetăţeanului european este o politică de bază a Uniunii Europene.
27 Aprilie 2016, 10:59
Grija faţă de sănătatea cetăţeanului european este o politică de bază a Uniunii Europene.
Recentele dezbateri privind etichetarea produselor din peşte şi măsurile adoptate vizează, în acelaşi timp, şi protejarea acestei resurse majore de hrană, a mediului înconjurător.
Doamna Viorica Dăncilă, membru în Parlamentul European, ne oferă amănunte.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Viorica Dăncilă: Uniunea Europeană va introduce obligativitatea etichetării produselor piscicole, care va informa consumatorii despre metoda prin care peştele respectiv a fost prins, un sistem asemănător cu cel de etichetare a ouălor, care prevede afişarea metodei de producţie.
Reporter: Etichetarea ouălor de găină a fost stabilită de Uniunea Europeană şi acum a devenit realitate. Care au fost efectele acestei măsuri?
Viorica Dăncilă: Noua reglementare a etichetării ouălor introdusă în anul 2004 a dus la creşterea vânzării ouălor provenite de la găini păstrate în afara bateriilor, respectiv în curte, în hambar, şi a asigurat bunăstarea a milioane de păsări.
Reporter: Cum s-a ajuns la necesitatea etichetării produselor din peşte?
Viorica Dăncilă: Această etichetare a produselor piscicole este o cerinţă a cetăţenilor europeni care doresc să ştie ce consumă, având în vedere că există numeroase formule de etichetare care concurează între ele şi care nu furnizează consumatorilor suficiente informaţii referitoare la durabilitate, calitate şi provenienţa produselor aflate pe piaţă.