Efectele schimbărilor climatice asupra sănătăţii europenilor
Este demonstrat științific şi mai toată lumea e convinsă că multe dintre acţiunile umane dăunează mediului înconjurător.
30 Noiembrie 2014, 20:30
Este demonstrat științific şi mai toată lumea e convinsă că multe dintre acţiunile umane dăunează mediului înconjurător.
Sunt dovezi incontestabile că viața omului este astfel pusă în pericol. Uniunea Europeană manifestă interes şi se implică în mod constant în diminuarea efectelor nocive generate de societatea umană.
Abordăm subiectul cu domnul doctor Ciprian Claudiu Tănăsescu, membru în Parlamentul European.
Ciprian Claudiu Tănăsescu: Legătura dintre om şi mediu este foarte strânsă. Schimbările din mediul înconjurător au un impact puternic asupra stării noastre de sănătate. Alterarea anumitor habitate, totodată cu schimbările climatice, cresc şansele de apariţie şi răspândire de anumite boli, fie că vorbim de boli infecţioase, boli respiratorii sau boli cronice. Pe măsură ce invadăm anumite habitate, creştem riscul răspândirii şi dezvoltării de patogeni noi pentru oameni. Schimbările climatice la rândul lor pot duce la dezvoltarea de medii propice pentru anumite specii, dar şi la alterarea mediului în care trăim, cu efecte negative asupra organismului uman.
Audio: Efectele schimbărilor climatice asupra sănătăţii europenilor.
Reporter: Epidemia Ebola a ucis peste cinci mii de oameni şi a îmbolnăvit aproape 15 mii. Boala are legătură cu acţiunea umană?
Ciprian Claudiu Tănăsescu: Chiar dacă în cazul acestei epidemii nu suntem singuri care a fost sursa infecției, știm că acest patogen care cauzează Ebola se găsește în mod normal, natural în anumite specii de animale. Virusul se poate transmite la om prin contact direct cu speciile infectate. Conform Autorităţii Europene pentru Siguranța Alimentară, riscul transmiterii virusului Ebola la om în Uniunea Europeană este scăzut.