Directiva europeană privind organismele modificate genetic
Organismele modificate genetic reprezintă un subiect deosebit de delicat la nivelul Uniunii Europene.
30 Mai 2016, 11:02
Organismele modificate genetic reprezintă un subiect deosebit de delicat la nivelul Uniunii Europene.
Pe de o parte, agricultorii doresc să obţină câştiguri mai mari prin cultivarea unor plante care necesită mai puţine cheltuieli cu tratamentele chimice şi producţii sporite.
Iar pe de altă parte, ecologiştii cer interzicerea acestor culturi, care au după părerea lor un impact negativ major asupra biodiversităţii, a sănătăţii oamenilor.
L-am invitat pe domnul Mircea Duţu, preşedintele Universităţii Ecologice Bucureşti, să ne prezinte directiva adoptată de Uniunea Europeană privind organismele modificate genetic.
AUDIO: Europa Verde. Euranet Plus.
Mircea Duţu: După ani de zile de blocaj şi îndelungate discuţii, noua directivă europeană privind organismele modificate genetic vizează ieşirea din impasul în care se află Europa în privinţa acestui dosar complicat. Textul legislativ lasă la alegerea statelor membre să autorizeze sau să interzică cultura organismelor modificate genetic pe teritoriul lor, şi aceasta după o procedură de autorizare desfăşurată de Comisia Europeană şi Autoritatea Europeană pentru securitatea alimentelor.
Reporter: Este un pas înainte, dar foarte departe de ceea ce este necesar, spun ecologiştii. Care este obiectivul urmărit de noua directivă a Uniunii Europene în domeniul cultivării plantelor modificate genetic?
Mircea Duţu: Obiectivul noii directive este acela ca, lăsând libertatea fiecărui stat membru de a se pronunţa în privinţa teritoriului său, să împiedice totodată blocajele la nivelul unional european.