Diminuarea substanţelor chimice folosite în agricultură
Politica Uniunii Europene de diminuare a substanţelor chimice folosite pe unitatea de suprafaţă este binecunoscută.
10 August 2016, 12:13
Politica Uniunii Europene de diminuare a substanţelor chimice folosite pe unitatea de suprafaţă este binecunoscută.
Şi în pomicultură se caută soluţii.
Domnul Florin Stănică de la Universitatea de Ştiinţe agronomice şi medicină veterinară Bucureşti, este invitat să ne spună cum acţionează cercetarea, care sunt cerinţele Uniunii Europene.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Florin Stănică: Producţia de fructe este o activitate complexă, care în ultimii ani se apropie tot mai mult de ceea ce numim noi o producţie industrială. Adică majoritatea proceselor din pomicultură sunt controlate foarte bine pe toate verigile tehnologice. Rămân, bineînţeles, aspectele date de climă, care sunt mai puţin sub controlul omului însă în acelaşi timp din păcate această folosire super intensivă a terenului poate să aducă şi riscuri legate de poluare.
Reporter: Despre ce poluare vorbim?
Florin Stănică: Mă refer aici în primul rând la poluarea solului, a apei, dar şi la poluarea produselor.
Reporter: Cum acţionează Uniunea Europeană pentru combaterea acestor poluări?
Florin Stănică: Din fericire, regulile din Uniunea Europeană sunt destul de severe, având menirea de a limita cantitatea de reziduuri din fructe. Cercetarea pomicolă din întreaga Europă urmăreşte să găsească metode prin care verigile tehnologice din pomicultură să fie mai puţin poluante. Şi aici sunt o mulţime de aspecte pe care noi le studiem plecând de exemplu de la folosirea unor maşini de stropit care să fie inteligente şi care reduc consumul de substanţe pentru tratamente cu 35–40%.