Dezvoltarea industriei cărnii de pasăre
Invitatul rubricii este preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van.
05 Martie 2015, 12:17
Modernizarea unităţilor de industrializare şi procesare a cărnii de pasăre a reprezentat o prioritate pentru acest sector.
Cerinţele Uniunii Europene au impus condiţii speciale de creştere a siguranţei alimentare, a protecţiei mediului înconjurător, vizând totodată şi îmbunătățirea calităţii produselor.
Domnul Ilie Van, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări din România, ne oferă informaţii.
Ilie Van: Putem spune că astăzi avem 35 de abatoare pentru sacrificarea păsărilor pentru carne şi toate sunt modernizate, o mare parte dintre ele cu fonduri europene, şi aduse la cele mai înalte standarde europene privind tehnologiile practicate în aceste abatoare. Abatoare care, în cazul păsărilor, includ şi secţiile de procesare, adică tranşare, dezosare şi uneori procesarea mai departe a cărnii.
Audio: Europa verde (Euranet Plus)
Reporter: Sute de milioane de euro, mare parte venind de la Uniunea Europeană, s-au investit în sector. Care a fost efectul?
Ilie Van: Un lucru extraordinar, care se vede şi în piaţă, în primul rând prin felul cum este prezentată marfa produsă în fermele noastre şi, de asemenea, prin creşterea exporturilor, pentru că în ultimii ani acest volum a crescut, exportăm produse cu valoare adăugată mare, procesate în cantitate de circa 70 de mii de tone anul acesta, cu o valoare de circa 200 de milioane de euro. Un lucru care, după părerea mea, este extrem de important mai ales pentru echilibrarea balanţei export-import, pentru că şi importăm la rândul nostru, importăm produse mai ieftine de pe piaţa Uniunii Europene.