Dezvoltare regională prin agricultura ecologică
Viorel Roşca, directorul acestei arii protejate, este implicat într-o realizare de excepţie care înseamnă agricultura ecologică.
13 Septembrie 2016, 11:47
O iniţiativă deosebit de interesantă a avut loc în cadrul Parcului Naţional Munţii Măcinului.
Viorel Roşca, directorul acestei arii protejate, este implicat într-o realizare de excepţie care înseamnă agricultura ecologică. De ce?
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Viorel Roşca: Pentru că agricultura ecologică este o alternativă de dezvoltare locală fără pesticide, fără agricultura aceea intensivă care a adus leziuni semnificative unor habitate şi tipuri de ecosisteme pe cale de dispariţie. Trebuie să avem grijă ca acest cult, această mentalitate în ceea ce priveşte agricultura ecologică să prindă rădăcini şi în vecinătatea ariilor protejate.
Reporter: La nivelul Uniunii Europene s-a conştientizat faptul că agricultura intensivă practicată mulţi ani a făcut mult rău biodiversităţii. Acum s-a intervenit ferm, cu măsuri de protecţie a faunei şi florei şi prin alocarea unor sume importante de bani.
Interlocutor: Uniunea Europeană a scos nişte directive, nişte coordonate. De fapt, din ceea ce au învăţat ei după ce au pierdut, după ce nu mai au. Noi trebuie să învăţăm şi din greşelile altora.
Reporter: Interesant este faptul că aţi pornit de la câteva hectare şi aţi ajuns la câteva mii. Cum aţi convins oamenii?
Viorel Roşca: Am fost susţinuţi printr-un proiect cu fonduri pe mediu. A fost greu la început, în faza pregătitoare, iar acum, în vecinătatea parcului, ca urmare a acestei iniţiative a noastre de informare, de sprijin în certificare, în procesul de conversie la agricultură ecologică, există peste trei mii de hectare în care se practică agricultură ecologică de către fermierii din zona bătrânilor munţi hercinici.