Cooperare trilaterală pentru protecţia biodiversităţii Deltei Dunării
O iniţiativă de realizare a unui proiect între România, Moldova şi Ucraina a fost apreciată la nivel mondial.
11 Mai 2016, 10:49
O iniţiativă de realizare a unui proiect între România, Moldova şi Ucraina a fost apreciată la nivel mondial.
Proiectul, finanţat de Uniunea Europeană, vizează crearea unei zone extinse de protecţie a biodiversităţii în zona Deltei Dunării.
Domnul Grigore Baboianu, de la Administraţia Biosferei Delta Dunării, ne oferă amănunte.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Grigore Baboianu: Recent, ne-am întors de la Congresul Mondial al Rezervaţiei Biosferei, care a avut loc la Lima, în Peru. Iniţiativa celor trei ţări a fost primită foarte bine şi secretariatul programului rezervaţiilor biosferei pentru Europa ne sprijină foarte mult în a declara şi a dezvolta cooperarea trilaterală din regiune.
Reporter: Ce valoare are proiectul?
Grigore Baboianu: Proiectul care se derulează este de peste trei milioane de euro şi o componentă importantă este declararea Rezervaţiei Biosferei Prutul de Jos.
Reporter: Care vă sunt aşteptările după realizarea proiectului?
Grigore Baboianu: Sperăm ca, în cel mai scurt timp, Republica Moldova să declare prima ei rezervaţie a biosferei, rezervaţie a biosferei Prutul de Jos care se învecinează cu rezervaţia noastră şi cu cea Ucraineană. În felul acesta sperăm să avem posibilitatea să declarăm rezervaţia trilaterală transfrontalieră în suprafaţă de peste 600 de mii de hectare, fapt care va reprezenta un pas important în armonizarea acţiunilor de gestionare a biodiversităţii, de dezvoltare durabilă în zona Deltei Dunării.