Controlul produselor alimentare piscicole
Protecţia sănătăţii oamenilor, a mediului înconjurător sunt preocupări majore ale Uniunii Europene.
20 Iulie 2016, 17:22
Protecţia sănătăţii oamenilor, a mediului înconjurător sunt preocupări majore ale Uniunii Europene.
De aceea, controlul strict al produselor destinate consumului uman este absolut necesar. Produsele piscicole nu pot face excepţie.
Doamna Viorica Dăncilă, membru în Parlamentul European, ne vorbeşte despre noile măsuri menite să sporească securitatea alimentară la consumul de peşte şi fructe de mare.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Viorica Dăncilă: Legislativul european doreşte ca o structură independentă să existe şi să poată certifica provenienţa produselor piscicole şi de acvacultură, ceea ce va permite consumatorilor să fie informaţi când cumpără sau consumă asemenea produse.
Reporter: De ce s-a adoptat o asemenea poziţie?
Viorica Dăncilă: În prezent, există pe piaţă o serie de produse piscicole şi de acvacultură care nu corespund acestor cerinţe, mai ales în ceea ce priveşte aprovizionarea restaurantelor.
Reporter: Ce sunt produsele din peşte şi fructe de mare durabile?
Viorica Dăncilă: Produsele din peşte şi fructe de mare durabile ar trebui să îndeplinească mai multe criterii: produsul este trasabil, deci ştim de unde provine, pescăria sau producătorul manifestă grijă faţă de habitatele marine, pescăria sau producătorul trebuie să manifeste grijă faţă de speciile pe cale de dispariţie, pescăria nu practică pescuitul într-o cantitate mai mare decât capacitatea de refacere a stocurilor, pescăria sau producătorul ar trebui să manifeste grijă faţă de condiţiile de muncă şi nevoile comunităţilor pescăreşti.