Conservarea Deltei Dunării
Fauna şi flora se bucură de o atenţie deosebită din partea specialiştilor şi a iubitorilor de natură.
11 Octombrie 2016, 11:10
Delta Dunării dispune de un patrimoniu natural de excepţie.
Fauna şi flora se bucură de o atenţie deosebită din partea specialiştilor şi a iubitorilor de natură.
Dorind să păstreze această bogăţie, Uniunea Europeană finanţează proiecte concepute pentru conservarea speciilor de plante şi animale.
AUDIO: Europa verde.
Domnul Grigore Baboianu, guvernatorul rezervaţiei biosferei Delta Dunării, ne prezintă preocupările administraţiei pentru viitorul acestei arii protejate.
Interlocutor: Menţionez cel mai important program, programul operaţional pentru infrastructura mare, în cadrul căruia există o prevedere dedicată ariilor protejate, conservării biodiversităţii, în care sunt finanţate proiectele cuprinse în planurile de management ale ariilor protejate.
Reporter: Valoarea proiectelor depăşeşte o sută de milioane de euro.
Grigore Baboianu: Noi avem un plan de management aprobat şi proiectele sunt incluse în această strategie.
Reporter: Să exemplificăm şi să vedem în ce constă, pe scurt.
Grigore Baboianu: E ştiut faptul că rezervaţia biosferei Delta Dunării are o desemnare multiplă din punct de vedere internaţional. Ea este rezervaţia biosferei, este sit al patrimoniului mondial natural cultural, este zonă Ramsar, ca o zonă umedă de importanţă internaţională, este parte a reţelei Natura 2000 din cadrul directivelor Uniunii Europene, directiva-cadru Apă şi directiva-cadru Păsări. Pentru gestionarea lor trebuie elaborat un plan de management armonizat.