Conservarea ariilor naturale protejate
Domnul Mihai Zota este director tehnic în cadrul Fundaţiei Carpathia, este invitatul nostru de astăzi, şi o să-l rugăm să ne spună în ce stadiu a ajuns acest proiect.
31 Decembrie 2015, 11:53
Fundaţia Carpathia a demarat un proiect deosebit de interesant care, la început, s-a bucurat de neîncredere, dar acum, iată, a prins contur.
Domnul Mihai Zota este director tehnic în cadrul Fundaţiei Carpathia, este invitatul nostru de astăzi, şi o să-l rugăm să ne spună în ce stadiu a ajuns acest proiect.
Audio: Europa verde. Euranet Plus.
Mihai Zota: În acest moment, sunt circa 16 mii de hectare de păduri achiziţionate în scopul conservării.
Reporter: În ce zone?
Mihai Zota: Rucăr, Câmpulung, respectiv Masivele Iezer, Păpuşa, Comisul şi Piatra Craiului. Există şi o a doua parte a proiectului, unde s-au achiziţionat aproape cinci mii de hectare de pădure în Masivul Leaota.
Reporter: Care este scopul achiziţionării acestor suprafeţe de pădure?
Mihai Zota: Nu o vindem, pădurea este cumpărată în scopul de a fi conservată, prin achiziţionarea şi practic trecerea pădurii la Fundaţia Conservation Carpathia. Nici nu se mai poate vinde, în caz că se întâmplă ceva cu fundaţia. Trebuie să treacă la o organizaţie de conservare a naturii, deci care are un scop similar cu Fundaţia Conservation Carpathia.
Reporter: Cum reuşiţi să gestionaţi acest fond pentru a respecta condiţiile de mediu, pentru a conserva fauna şi flora? Ce faceţi concret acolo?
Mihai Zota: Păzim aceste proprietăţi cumpărate, lucru care nu este chiar uşor. Avem un fond de vânătoare pe care l-am luat la licitaţie, cu asociaţia noastră de vânătoare. Este vorba de fondul 21 Izvoarele Dâmboviţei, unde sigur luăm toate măsurile de protejare a faunei sălbatice pe care nu o vânăm - lucru care este poate un pic greu de înţeles, dar milioane de ani natura a putut să-şi poarte de grijă singură, cu condiţia ca aceste suprafeţe naturale să fie suficient de mari ca să poată să evolueze singure.