Condiţii stricte pentru atragerea fondurilor europene
Chiar dacă proiectele din agricultură realizate cu bani europeni s-au mărit ca număr şi importanţă, multe au fost respinse la finanţare.
26 Octombrie 2015, 11:47
Atragerea fondurilor europene a reprezentat şi reprezintă o problemă prioritară pentru dezvoltarea României.
Dacă alte ţări au reuşit să dezvolte proiecte importante cu fonduri atrase aproape de 100% din cele alocate, noi suntem departe de această performanţă.
Chiar dacă proiectele din agricultură realizate cu bani europeni s-au mărit ca număr şi importanţă, multe au fost respinse la finanţare.
De ce? Nu s-au respectat în totalitate prevederile din proiect.
Audio: Europa verde. Euranet Plus.
Domnul Nicolae Popa, director general adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, ne informează despre situaţia de acum:
Nicolae Popa: Am fost la câteva târguri pentru agricultură, unde am observat că fermierii sunt foarte interesaţi de modul în care vor fi accesate fondurile pe programul 2014–2020, se interesează foarte mult, învaţă foarte mult, se instruiesc foarte mult, cum face croitorul, măsoară de zece ori ca să taie o singură dată. De ce? Ca să nu mai ajungă în situaţia în care să le fie anulate, să le fie reziliate contractele de finanţare. Şi lucrul acesta mă bucură, pentru că noi am avut lansarea pentru măsura 4.1 - Modernizarea şi înfiinţarea de exploataţii agricole şi Măsura 6.1 - Instalarea pentru tinerii fermieri.
Reporter: Au fost depuse multe proiecte?
Nicolae Popa: Nu s-au depus multe proiecte, dar semnalul este pozitiv. Nu mai consideră obţinerea unui fond european o aventură - haideţi să luăm si noi bani de la Uniunea Europeană şi pe urmă vom vedea noi ce vom face. Nu mai merge cu o asemenea mentalitate.
Reporter: Deci o abordare serioasă, profesionistă.
Nicolae Popa: O abordare serioasă şi de oameni serioşi.