Competitivitate în sectorul agricol
UE a alocat sume importante de bani, peste 8 miliarde de euro agriculturii româneşti, în perioada 2014-2020.
29 Iunie 2015, 10:00
După cum se cunoaşte, Uniunea Europeană a alocat sume importante de bani, peste 8 miliarde de euro agriculturii româneşti, în perioada 2014-2020.
Proiectele acceptate vizează creşterea producţiei agricole, a calităţii acesteia astfel încât fermierii români să poată fi competitivi.
Mulţi dintre agricultorii de la noi au însă probleme cu partea lor de cofinanţare.
Abordăm subiectul cu doamna Viviana Vasile, şefa programului naţional de dezvoltare rurală.
Audio: Europa verde.
Viviana Vasile: Mulţi dintre cei care doreau sau sperau să poată să acceseze aceste fonduri europene a trebuit să recunoască că nu mai pot face asta, lucrul acesta s-a văzut şi printr-o serie de rezilieri de contracte. Din experienţa zecilor de evenimente pe care le-am organizat în cadrul acestui proiect, în care am luat contact cu mii de fermieri, cu mii de oameni interesaţi, eu am convingerea că şi pe viitor oamenii vor fi la fel de interesaţi şi de dornici să aplice pe aceste fonduri, pentru că pe lângă faptul că sunt singurul mod de a se dezvolta, pentru că alte programe naţionale de investiţii nu mai există, pe lângă asta există şi facilităţi importante inclusiv pe anumite domenii, cum este cel al pomiculturii, care are o componentă specială în cadrul programului. Există chiar un program tematic dedicat pomiculturii şi asta înseamnă că cei care sunt interesaţi vor primi sprijin special ca să facă acest pas.
Reporter: Sunt proiecte foarte importante, când apreciaţi că va putea fi văzut efectul noilor investiţii?
Viviana Vasile: Cu siguranţă, în următorii 5-7 ani de zile, situaţia aceasta se va schimba, adică investiţiile care vor fi finanţate se vor vedea evident pe piaţa noastră sau în principal pe piaţa noastră, multe plantaţii noi vor apărea, de soiuri noi, competitive, care pot face faţă cererii şi pieţei actuale.