Combaterea schimbărilor climatice
În cadrul conferinţei de la Lima, Uniunea s-a angajat să respecte o foaie de parcurs care ar duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 80% până în 2050.
11 Februarie 2015, 13:00
Preocupările privind combaterea schimbărilor climatice şi a efectelor nocive pe care le implică sunt acum de notorietate.
Recent, la Lima, reprezentanţii Uniunii Europene au cerut tuturor participanţilor la o importantă reuniune internaţională să se alăture eforturilor Uniunii de combatere a fenomenului.
Doamna Viorica Dăncilă, europarlamentar, ne oferă amănunte despre aceste preocupări.
Viorica Dăncilă: La cea de-a 20-a conferinţă a părţilor semnatare ale tratatului cadru al schimbărilor climatice ONU, care a avut loc recent la Lima, mesajul pe care liderii europeni au dorit să-l transmită a fost că Uniunea Europeană doreşte ca şi alţi parteneri, în afară de statele membre, să se alăture Uniunii în eforturile de combatere şi prevenire a schimbărilor climatice. Cercetătorii atrag atenţia că schimbările climatice reprezintă o ameninţare fără precedent la adresa biosferei, a disponibilităţilor provizorii de alimente şi de apă şi a aprovizionării cu acestea, în special în cazul persoanelor sărace de pe majoritatea continentelor, precum şi la adresa sănătăţii, a mijloacelor de subzistenţă şi a dezvoltării economice în toată lumea. Ele pot destabiliza comunităţile şi societăţile, pot cauza fluxuri migratorii problematice şi se pot număra printre cauzele tensiunilor şi conflictelor care pot contribui la acestea. În cadrul conferinţei de la Lima, Uniunea s-a angajat să respecte o foaie de parcurs care ar duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 80% până în 2050 şi cu 20% până în 2020. Ultimul obiectiv nu este, totuşi, suficient de ambiţios.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)