Combaterea poluării cu nitraţi
Uniunea Europeană a elaborat o directivă care să elimine poluarea cu nitrați, deosebit de periculoasă pentru sănătatea umană.
31 Martie 2015, 14:51
Un fenomen care s-a amplificat în ultimii ani, poluarea cu nitraţi, a determinat Uniunea Europeană să elaboreze o directivă care să elimine această poluare deosebit de periculoasă pentru sănătatea umană.
Domnul doctor Mihai Toti, secretar ştiinţific în cadrul Societăţii Naţionale de Ştiinţă a Solului din România, ne prezintă cauzele fenomenului şi acţiunile întreprinse pentru diminuarea lui.
Mihai Toti: În ultima vreme, datorită gravităţii fenomenului la nivel european, în special în ţările dezvoltate, care dispun de capacităţi mari de producţie de carne şi animale, s-a produs şi un fenomen nedorit, respectiv poluarea cu nitraţi. În această privinţă, comunitatea europeană a fost foarte drastică şi a emis chiar o directivă specială, directiva “Nitraţi”, care acţionează la nivelul întregii Uniuni Europene şi pe care România caută să o aplice în totalitate.
Audio: Europa verde. (Euranet Plus)
Reporter: Care sunt zonele cele mai afectate din România şi cum s-a acţionat pentru combaterea acestei poluări?
Mihai Toti: S-au făcut studii pe zone pilot, în care s-a stabilit tehnologia de stopare a acestei poluări, de exemplu judeţul Călăraşi, acum câţiva ani, iar în momentul de faţă există un program naţional de stopare a poluării cu nitraţi în care unităţile agricole şi producătorii individuali, cu ajutorul Uniunii Europene şi conform strategiei acesteia, sunt ajutaţi să îndepărteze această calamitate. Respectivii producători de deşeuri animaliere care duc la poluarea cu nitraţi sunt ajutaţi să creeze platforme şi, în acelaşi timp, se stabileşte traseul de transport al materialelor poluante.