Colaborare internaţională în cercetarea agricolă
Implicarea cercetării ştiinţifice în obţinerea unor produse de calitate benefice pentru sănătatea omului este o prioritate a politicilor Uniunii Europene.
01 Noiembrie 2016, 10:07
Implicarea cercetării ştiinţifice în obţinerea unor produse de calitate benefice pentru sănătatea omului este o prioritate a politicilor Uniunii Europene.
Un proiect ce se va realiza printr-o colaborare internaţională şi care vizează această orientare ne este prezentat de domnul Sorin Claudiu Chiru, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfecla de Zahăr Braşov.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
Sorin Claudiu Chiru: Institutul are în cadrul bazei experimentale de selecţie animală un număr de şapte rase create la noi, dintre care trei sunt rase grele de curcan. Dorim să le promovăm într-un program internaţional împreună cu Polonia şi Franţa, ca să intre într-un program de încrucişare în ideea obţinerii unui broiler cu caracteristici superioare, adică creştere rapidă şi pentru a ajunge la sacrificare şi cu utilizare superioară a furajelor.
Reporter: De ce apreciaţi că este important acest proiect şi de câţi bani aveţi nevoie de la Uniunea Europeană?
Sorin Claudiu Chiru: În jur de 800.000 - 1.000.000 de euro. Ar fi important pentru că ar permite lărgirea bazei genetice la curcă şi în România, dar şi în ţările partenere. Şi noi considerăm că în viitor această specie va fi solicitată având în vedere conţinutul redus în colesterol şi faptul că oferă o carne de calitate superioară.
Reporter: Cercetările înţeleg că sunt evoluate în sector.
Sorin Claudiu Chiru: De peste 40 de ani de zile se efectuează aceste cercetări şi suntem singurii deţinători de patrimoniu genetic în România la această specie.