BioRegio Carpaţi, un proiect finanţat de Uniunea Europeană
Proiectul BioRegio Carpaţi pentru menţinerea biodiversităţii în 7 ţări carpatice, prezentat de Mircea Vergheleţ, directorul Parcului Naţional Piatra Craiului.
11 Februarie 2014, 22:24
În politica Uniunii Europene, susţinerea financiară a unor proiecte care să contribuie la menţinerea biodiversităţii la nivel european este o prioritate.
Un asemenea program în care sunt implicaţi specialişti din 9 ţări şi vizează acţiuni concrete în cele 7 ţări carpatice ne va fi prezentat astăzi de domnul Mircea Vergheleţ, directorul Parcului Naţional Piatra Craiului.
Mircea Vergheleţ: Acest proiect, care este finanţat în cadrul Programului Sud-Est European, constă într-o serie de activităţi care se fac pentru îmbunătăţirea conservării biodiversităţii în ţările carpatice.
Audio: Proiect european BioRegio Carpaţi.
Reporter: Suma alocată de Uniunea Europeană pentru acest proiect este substanţială.
Mircea Vergheleţ: Proiectul se numeşte BioRegio Carpaţi, suma totală pentru toţi cei 16 parteneri este de 2,5 milioane de euro, partenerii fiind din toate cele 7 ţări carpatice, precum şi din Italia şi Austria, care sunt de-asemenea ţări care pot accesa şi pot participa la proiect în cadrul programului sud-est european.
Reporter: Bineînţeles, Uniunea Europeană v-a pus în faţă şi anumite obiective.
Mircea Vergheleţ: În primul rând, este vorba de crearea unei liste roşii a speciilor şi habitatelor din Carpaţi, precum şi o listă cu speciile invazive, apoi realizarea unor măsuri comune integrate de management atât în zona ariilor protejate, cât şi în afara acestora, care să aibă în considerare existenţa speciilor şi habitatelor cu valoare protectivă. Apoi, o altă activitate este cea legată de conectivitatea ecologică, realizată în principal de către un institut de cercetări şi care se referă la un studiu al zonei carpatice din punct de vedere al posibilelor bariere care pot să apară în calea numitor specii.