Bioregio Carpaţi, proiect finanţat de Uniunea Europeană
Directorul Parcului Naţional Piatra Craiului, Mircea Vergheleţ despre proiectul european Bioregio Carpaţi.
08 Aprilie 2014, 09:26
Preocuparea pentru conservarea biodiversităţii este o constantă a Uniunii Europene, care a şi alocat sume importante de bani acestui sector.
L-am rugat pe domnul Mircea Vergheleţ, directorul Parcului Naţional Piatra Craiului, să ne prezinte un asemenea important proiect, în care sunt angrenaţi şi specialişti din ţările vecine.
Mircea Vergheleţ: Parcul Naţional Piatra Craiului, pe care-l conduc, este partener lider într-un proiect. Proiectul se numeşte Bioregio Carpaţi şi este finanţat în cadrul Programului sud-est european. În cadrul acestui proiect avem două zone pilot, una este la Parcul Naţional Porţile de Fier, cealaltă la Parcul Naţional Munţii Maramureşului.
Audio: Bioregio Carpaţi, proiect finanţat de Uniunea Europeană.
Reporter: Ce se urmăreşte prin aceste proiecte finanţate de Uniunea Europeană?
Mircea Vergheleţ: Avem o colaborare cu Parcul Naţional Djerdap, care se găseşte peste Dunăre, în Serbia şi colaborarea constă în crearea unei zone umede de importanţă internaţională, transfrontalieră.
Reporter: Ce se urmăreşte a se realiza în cadrul proiectului în Munţii Maramureşului?
Mircea Vergheleţ: Este vorba de colaborarea cu Ucraina, există o rezervaţie a biosferei Carpaţi, iar Parcul Naţional Munţii Maramureşului a întreprins deja demersurile pentru a deveni de-asemenea rezervaţie a biosferei. A fost întocmită documentaţia, au fost realizate întâlnirile cu autorităţile locale din zonă, urmând ca acestă documentaţie să fie finalizată şi să fie trimisă la Comitetul Unesco de la Paris. Proiectul Bioregio Carpaţi, care este finanţat de Uniunea Europeană, vizează îmbunătăţirea managementului integrat al ariilor naturale protejate carpatine, precum şi al valorilor naturale specifice, într-un context transnaţional care are ca urmare creşterea atractivităţii acestei zone.