Alocare financiară pentru agricultura ecologică
Directorul în cadrul Agenţiei pentru dezvoltare rurală şi pescuit, Călin Nuţu, despre fondurile de care beneficiază România pentru sectorul bio.
10 Aprilie 2014, 11:24
Preocuparea Comisiei Europene pentru sectorul agricol ecologic, care să realizeaze produse sănătoase lipsite de chimicale, este evidentă, iar fondurile alocate sectorului demonstrează acest lucru.
L-am rugat domnul Călin Nuţu, director în cadrul Agenţiei pentru dezvoltare rurală şi pescuit, să ne spună de ce fonduri beneficiază România pentru sectorul bio.
Călin Nuţu: Comisia Europeană pune la dispoziţia României o alocare financiară pentru agricultura ecologică de aproximativ 200,7 milioane euro. La această sumă se adaugă contribuţia guvernului României, rezultând o alocare totală estimativă pentru perioada 2014-2020 de aproximativ 268 milioane de euro pentru agricultura ecologică.
Reporter: Sunt sume importante de bani. Ce a stat la baza alocării lor către producţia bio?
Călin Nuţu: În primul rând, trebuie să luăm în considerare faptul că producţia ecologică este un sistem complex de gestiune şi producţie, care combină cele mai bune practici de mediu, de bunăstare a animalelor, de biodiversitate, de conservare a resurselor naturale, iar acest fapt subliniază că o astfel de producţie implică costuri ridicate. Astfel, fondurile europene acordate de Comisia Europeană pentru dezvoltarea agriculturii şi a mediului rural constituie o soluţie excelentă pentru fermieri şi investitori deopotrivă. Oportunitatea unei investiţii în producţia ecologică este evidentă prin dezvoltarea extraordinară a acestui sector la nivel european. În ultimii 10 ani, suprafaţa destinată agriculturii ecologice a crescut în medie cu cinci sute de mii de hectare pe an, iar numărul exploataţiilor agricole care cultivă terenuri ecologice a ajuns în prezent la 186.000 de exploataţii agricole.
Audio: Alocare financiară pentru agricultura ecologică.