Agricultura românească depinde de accesarea fondurilor europene
Atragerea fondurilor europene este o prioritate pentru agricultura românească în anul 2017, chemată să crească producţia, să îmbunătăţească condiţiile de mediu.
27 Ianuarie 2017, 11:12
Atragerea fondurilor europene este o prioritate pentru agricultura românească în anul 2017, chemată să crească producţia, să îmbunătăţească condiţiile de mediu.
L-am invitat pe domnul Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei AGROSTAR, să ne spună care sunt sectoarele agricole ce au mai mare nevoie de finanţare de la Uniunea Europeană.
AUDIO: Europa verde. EuranetPlus.
Ştefan Nicolae: La ora actuală, toate segmentele din agricultură necesită fonduri europene pentru că, chiar dacă am o exploataţie foarte bine dezvoltată, acea exploataţie care are, de exemplu, de la 1000 la 3000 de hectare poate că necesită să-i facem o fermă zootehnică, ca să nu mai vindem grâu. De ce să vindem grâul, porumbul, să nu investim în propria noastră fermă zootehnică? La rândul ei, să-i facem un abator de preparate sau de lactate şi să vindem produsul finit.
Reporter: Banii europeni atraşi în proiectele agricole din România au creat posibilitatea de a exporta pe pieţele externe? Suntem competitivi?
Ştefan Nicolae: Putem să exportăm, avem capacitatea, avem calitate, avem piaţă internă, avem piaţă externă. Producătorul mic trebuie să se asocieze cu alt coleg, alt prieten, alt vecin, cu cine consideră el, numai să devină important şi să îşi creeze acest lanţ scurt de filieră de produs pe care să-l pună în aplicare.
Reporter: Sunt şi exploataţii puternice care fac faţă concurenţei.
Ştefan Nicolae: Avem exploataţii în România, foarte mari, unde noi avem sindicate şi vă dau exemplul Insulei mare a Brăilei. Are 60 de mii de hectare aproape, dar are abator de preparate, are fermă zootehnică, deci undeva o componentă importantă din producţia realizată o transformă în materie primă, asta trebuie să facem.