Agricultură ecologică pentru 2020
Protejarea faunei şi florei, a biodiversităţii, afectate serios de agricultura puternic mecanizată şi chimizată, reprezintă o cerinţă majoră a oficialilor europeni.
26 Octombrie 2016, 11:27
Protecţia mediului este o prioritate pentru agricultura promovată de Uniunea Europeană, iar agricultura ecologică se situează în prim-planul acţiunilor prevăzute în programul operaţional 2014-2020.
Protejarea faunei şi florei, a biodiversităţii, afectate serios de agricultura puternic mecanizată şi chimizată, reprezintă o cerinţă majoră a oficialilor europeni.
AUDIO: Europa verde. Euranet Plus.
L-am rugat pe domnul Călin Nuţu, director în cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, să ne spună care sunt zonele de intervenţie.
Călin Nuţu: Unul dintre domeniile de intervenţie îl constituie refacerea, conservarea şi dezvoltarea biodiversităţii în zonele care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte tipuri de constrângeri şi în cadrul activităţilor agricole de mare valoare naturală, precum şi a stării peisajelor europene, inclusiv în zonele Natura 2000.
Reporter: Cât de mare este zona Natura 2000 la nivel european?
Călin Nuţu: Cea mai mare zonă care conţine cele mai multe situri protejate din lume acoperă aproximativ 18% din teritoriul Uniunii Europene şi are peste 1000 de specii protejate.
Reporter: Pentru ce se acordă bani din fondurile europene?
Călin Nuţu: Sprijinul financiar se acordă pentru acţiuni de informare, precum şi de formare profesională şi dobândire de competenţe, toate acestea fiind direcţionate către fermieri pentru a se asigura corecta implementare a angajamentelor de agromediu şi de climă. Ca să înţeleagă şi să aplice normele de mediu, normele de bună practică în agricultură.