A patra generaţie de centrale nucleare
Luna viitoare, la Paris, se va desfăşura Conferinţa privind schimbările climatice, unde se va analiza fenomenul şi măsurile de combatere.
24 Noiembrie 2015, 12:36
Preocuparea Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor cu efect de seră este o constantă a politicii sale în toate domeniile.
Luna viitoare, la Paris, se va desfăşura Conferinţa privind schimbările climatice, unde se va analiza fenomenul şi măsurile de combatere.
Una dintre soluţiile propuse de specialişti este energia obţinută în centrale nucleare, chiar dacă acum este contestată de cetăţeni din mai multe ţări europene.
Centralele din generaţia a patra sunt considerate o opţiune viabilă.
Audio: Europa verde. Euranet Plus.
Domnul Lucian Biro, expert al Comisiei Europene pe probleme de securitate nucleară, ne oferă amănunte.
Lucian Biro: Emisiile de carbon cresc din ce în ce mai mult şi Comisia Europeană se gândeşte foarte atent la modul cum să reducă aceste emisii, astfel încât generaţia 4 de reactoare se concentrează pe reactoare de înaltă temperatură sau pe reactoare răcite cu metal lichid.
Reporter: Sunt mai sigure?
Lucian Biro: Sunt mult mai sigure şi au un randament foarte bun în ceea ce priveşte conversia pentru producere de energie electrică şi, mai nou, acestea sunt gândite să producă şi hidrogen pentru viitoare dezvoltări. Sunt în studiu acum la nivelul Comisiei Europene. În lume, avem reactoare de putere mare - de exemplu, un astfel de reactor poate să aibă o putere de 1500 MWatt, deci cât două reactoare de la Cernavodă. Aceste reactoare din generaţia 4, de exemplu, sunt răcite cu gaz, cu metal lichid, plumb şi sodiu. Sunt reactoare de înaltă temperatură, de asemenea, reactoare supercritice, cu răcire cu apă şi reactoare de înaltă temperatură, răcite cu gaz. Faptul că temperatura în reactor este foarte ridicată, peste 1000 de grade, conduce la randamente foarte bune în ceea ce priveşte obţinerea energiei electrice.