Viziunea CE în domeniul justiţiei
Consolidarea încrederii reciproce, facilitarea mobilităţii şi contribuţia la creşterea economică sunt cele trei provocări esenţiale identidicate de către CE
13 Martie 2014, 16:03
Sfârşitul acestui an va reprezenta un moment de răscruce în evoluţia politicii Uniunii Europene în domeniul justiţiei.
La 1 decembriese vor încheia atât Programul de la Stockholm al Consiliului European, care s-a desfăşurat pe o perioadă de cinci ani, cât şi planul de acţiune al Comisiei aferent acestuia, care stabileşte priorităţile pentru crearea unui spaţiu de libertate, securitate şi justiţie.
Tot atunci se va încheia şi etapa de tranziţie prevăzută în Tratatul de la Lisabona în domeniul justiţiei.
Se va permite astfel eliminarea restricţiilor actuale în ceea ce priveşte controlul judiciar exercitat de către Curtea Europeană de Justiţie şi rolul Comisiei în calitate de gardian al tratatelor în domeniul cooperării judiciare şi poliţieneşti în materie penală.
Aşadar, Comisia va avea competenţa de a lansa acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor în cazul în care legislaţia UE, aprobată în prealabil în unanimitate de către statele membre, nu a fost pusă în aplicare în mod corect.
Comisia propune ca viitoarea politică Uniunii Europene din domeniul justiţiei să se bazeze pe o combinaţie de diferite metode. Acestea se referă la consolidarea a ceea ce s-a realizat până acum, codificarea legislaţiei şi a practicilor UE în vigoare şi completarea a cadrului existent cu noi iniţiative.