Spaţiul Schengen
"România a demonstrat până acum că are capacitatea să asigure protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene"
05 Mai 2016, 16:11
În ultima vreme s-a vorbit foarte mult despre avanatjele aderarii României la spaţiul Schengen.
Acest lucru ar avea ca efect ridicarea controalelor între frontierele interne ale statelor membre Schengen, in felul acesta fiind creată o singură frontieră externa unde controalele se desfăşoară conform unui set de reguli clare în materie de vize, migraţie, azil, precum şi măsuri referitoare la cooperarea poliţienească, judiciară sau vamală.
Odată cu aderarea la spatiul Schengen trecerea frontierei se poate realiza indiferent de oră şi prin orice loc iar cetăţenii statelor membre care călătoresc trebuie să aibă asupra lor un document de identitate valabil.
Trecerea frontierelor interne poate fi asemeni unei calatorii în interiorul ţării.
Controalele la frontierele interne Schengen pot fi reintroduse pentru o perioada limitată de timp din motive de ordine publică sau securitate natională, decizie ce este luată la nivelul fiecarui stat membru Schengen. În ceea ce priveşte România, parlamentarul european, Victor Negrescu, i-a declarat colegului nostru Florin Orban că ţara noastră a demonstrat până acum că are capacitatea să asigure protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene:
“Eu cred că România demonstrează din nou că are capacitatea să asigure protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene. România este una dintre puţinele ţări care pare să nu fie confruntată cu un val de migraţie şi acest lucru este datorat experţilor români care lucrează zi de zi şi noapte de noapte pentru a asigura protecţia frontierelor.
Cu siguranţă aceşti experţi români pot face acelaşi lucru şi pentru Europa, iar în consecinţă orice fel de discuţie despre capacitatea României de a proteja frontiera externă a Uniunii Europene nu-şi are locul şi Romania, de fapt îşi are locul in spaţiul Schengen.”
Odată cu eliminarea controalelor la frontiere ar putea creşte pericolele pentru securitatea interna a ţarilor implicate prin faptul că, din acest moment, se lasa "cale libera" infractorilor.
Astfel, se impune o cooperarea transfrontalieră, în special prin înfiinţarea serviciilor comune ale poliţiei, vămii şi poliţiei de frontieră pentru toate statele contractante care să aibă ca scop protecţia propriilor cetăţeni.
Sistemul Informatic Schengen, asistenţa operativă reciprocă şi schimbul direct de informaţii între forţele de politie precum şi supravegherea şi urmărirea transfrontalieră a infractorilor reprezintă mijloace de luptă împotriva terorismului, crimei organizate, traficului de fiinţe umane şi a imigraţiei ilegale.
Un set de reguli uniform asigură cetăţenilor statelor membre protectia datelor cu caracter personal impotriva oricarei incalcari a drepturilor fundamentale.
AUDIO: