Procedura de numire a preşedintelui Comisiei Europene
Alegerile europene din mai vor oferi şansa alegătorilor de a influnţa viitoarea politică a Uniunii Europeen atunci când îi vor vota pe cei 751 de deputaţi
18 Martie 2014, 15:27
Alegerile din acest an sunt diferite faţă de cele de până acum pentru că intră în vigoare Tratatul de la Lisabona, iar acest lucru înseamă că deputaţi vor alege pentru prima dată şi preşedintele Comsiei Europene.
Pentru prima dată, statele membre vor trebui să ia în considerare rezultatele alegerilor europene înainte de a desemna candidatul pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Procedura va fi următoarea:
Ţinând seama de rezultatele alegerilor europene, şefii de stat sau de guvern din statele membre vor propune un candidat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.
Candidatul îşi va prezenta în faţa Parlamentului European proiectul, care este de fapt, un manifest.
După acesta va trebui să primească votul de încredere al majorităţii absolute a deputaţilor, adică al celor 376 dintre cei 751 de deputaţi.
Dacă primeşte aprobarea, candidatul este considerat „ales” de către Parlament; în caz contrar, statele membre trebuie să propună un nou candidat.
Preşedintele-ales împreună cu guvernele naţionale ale statelor membre convin asupra unei liste de candidaţi pentru celelalte portofolii ale Comisiei, iar acesta trebuie câte un candidat din fiecare stat.
Candidaţii sunt supuşi unor audieri de confirmare în Parlament.
Aceste audieri nu sunt simple formalităţi: Parlamentul a mai respins în trecut candidaţi care au fost consideraţi nepotriviţi pentru funcţia de comisar european.
Preşedintele şi comisarii, ca organism unitar, se supun unui vot unic de aprobare de către Parlament, pentru care este nevoie de o majoritate simplă.