Portalul European e-justiţie
Portalul european e-justiţie - un ghişeu electronic unic pentru acces la justiţie în întreaga Uniune
19 Mai 2016, 17:18
Călătoriţi în Germania şi aveţi nevoie de serviciile unui avocat. Un antreprenor doreşte să obţină o informaţie din registrul de cadastru din Ungaria.
Sau sunteţi judecător şi doriţi să obţineţi informaţii cu privire la sistemul judiciar din Spania.
Răspunsurile la aceste întrebări - în 22 de limbi ale Uniunii Europene - sunt disponibile printr-un clic. Uniunea Europeană a lansat portalul european e-justiţie - un ghişeu electronic unic pentru acces la justiţie în întreaga Uniune.
Site-ul de internet e-justiţie este în folosul cetăţenilor, întreprinderilor, avocaţilor, judecătorilor care doresc să afle răspunsul la întrebări juridice cu implicaţii transfrontaliere şi stimulează înţelegerea reciprocă a diferitelor sisteme judiciare.
Cu peste 12 mii de pagini de conţinut, site-ul pune la dispoziţie informaţii şi linkuri cu privire la legislaţiile şi practicile din toate statele membre.
De exemplu, portalul oferă informaţii cu privire la asistenţa judiciară, formarea juridică, precum şi linkuri către bazele de date legislative, registrele online de insolvenţă şi de cadastru. Comisarul European pentru Justiţie, Drepturi fundamentale şi Cetăţenie, Vera Jurova:
“Drepturile de care dispun cetăţenii au devenit o realitate. Voi continua cu măsuri de cosolidare a sistemului de justiţie în Uniunea Europeană. Faptul că provenim din culturi diferite nu ar trebui să fie un obstacol în ceea ce priveşte libertatea, justiţia sau piaţa unică.”
Cetăţenii pot primi răspunsuri asupra modului în care funcţionează sistemele juridice ale celor 28 de state membre. Pot obţine răspunsuri rapide atunci când se confruntă cu evenimente precum divorţurile, decesele, litigiile sau chiar când se mută într-o altă locuinţă.
De asemenea, pot să găsească un practician în drept într-o altă ţară, pot să obţină informaţii cu privire la evitarea proceselor costisitoare, apelând la mediere, informaţii cu privire la instanţa competentă, legislaţia cărui stat membru se aplică în anumite cazuri şi condiţiile în care pot beneficia de asistenţă judiciară.
Avocaţii, notarii şi judecătorii pot avea acces la bazele de date legislative, îşi pot contacta colegii prin intermediul reţelelor judiciare şi pot regăsi informaţii cu privire la formarea juridică.
De asemenea, pot obţine informaţii cu privire la organizarea de videoconferinţe transfrontaliere.
AUDIO: