Drepturile lucrătorilor în UE trebuie să fie respectate
În prezent, 8 milioane de persoane, reprezentând 3,3% din piața forței de muncă din UE, locuiesc și muncesc într-un alt stat membru
13 Mai 2014, 14:08
Comisia Europeană doreşte o mai mare mobilitate a forţei de muncă în cadrul Uniunii, mai ales în condiţiile în care unele ţări se confruntă cu rate record ale şomajului.
În acest sens,Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene a adoptat o directivă prin care se asigură o mai bună aplicare la nivel naţional a drepurilor cetăţenilor de a lucra într-un alt stat membru.
Directiva are ca scop eliminarea din calea liberei circulaţii a obstacolelor existente, cum ar fi lipsa de informare a angajatorilor din sectorul public şi din cel privat cu privire la normele Uniunii.
Probleme sunt insa si atunci cand cetăţenii mobili încearcă să obţină informaţii şi asistenţă în statul membru-gazdă.
Prin această directivă, Comisia le cere statelor membre să faciliteze libera circulaţie a muncitorilor în Uniune, dar şi să-i protejeze pe lucrătorii imigranţi de practici abuzive din partea ţărilor care îi angajează.
Concret, se solicita crearea unor birouri naţionale de informare, dar şi înfiinţarea unor mecanisme naţionale de despăgubire sau chiar uşurarea accesului lucrătorilor discriminaţi la justiţie
AUDIO: