CE- Noi norme pentru apa potabilă
Uniunea Europeana a introdus o monitorizare mai eficientă a apei potabile, fapt care va duce şi la o mai bună protecţie a sănătăţii publice
10 Mai 2016, 16:51
Uniunea Europeana a introdus o monitorizare mai eficientă a apei potabile, fapt care va duce şi la o mai bună protecţie a sănătăţii publice.
Ca un prim pas în urma iniţiativei cetăţeneşti europene „Dreptul la apă”, noile reguli adoptate de Comisia Europeană, oferă flexibilitate statelor membre cu privire la modul în care este monitorizată calitatea apei potabile din aproape 100.000 de zone de alimentare.
Acest lucru va permite o monitorizare mai concentrată, pe bază de risc, asigurând în acelaşi timp protecţia deplină a sănătăţii publice.
Noul sistem de monitorizare şi control adoptat permite reducerea analizelor inutile şi concentrarea pe controale care contează cu adevărat.
Acest amendament al Directivei privind apa potabilă este un răspuns la apelurile cetăţenilor şi ale Parlamentului European pentru adoptarea unei legislaţii care să asigure o mai bună si complexă alimentare cu apă, echitabilă.
Acesta permite si imbunatatirea aplicarii normelor europene de către statele membre, deoarece elimină sarcinile inutile.
Acestea pot decide de acum, pe baza unei evaluări a riscurilor, ce parametru trebuie monitorizat pentru descoperirea substanţelor periculoase, ţinând cont de faptul că unele bazine de alimentare cu apă potabilă nu prezintă niciun risc.
"Comisia Europeană se angajează să asigure că sunt repectate drepturile omului. Iar acest lucru se va vedea în acţiunile viitoare, pentru că accesul la apă potabilă şi canalizare trebuie să fie de înaltă calitate, accesibile fizic, şi la preţuri accesibile", a declarat Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič.
Fiecare stat poate alege să mărească sau să reducă frecvenţa prelevării de probe în bazinele de alimentare cu apă, precum şi să extindă lista substanţelor monitorizate în cazul apariţiei unor riscuri pentru sănătatea publică.
Noile norme urmează principiul "managementului riscurilor şi punctelor critice de control", deja utilizat în legislaţia privind igiena produselor alimentare, precum şi planul de siguranţă a apei prevăzut în liniile directoare privind calitatea apei potabile adoptate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Statele membre au dispoziţie doi ani să pună în aplicare principiile noilor reguli de monitorizare a apei potabile.
AUDIO: