Calitatea apei din majoritatea zonelor din Europa este excelentă
95 la sută din apele de scăldat din UE au o calitate bună care respectă cerinţele minime cerute, arată raportul anual al Agenţiei Europene de Mediu
Articol de Daniela Vasilescu, 03 Iunie 2014, 16:28
Analiza a fost întocmită pe baza datelor raportate de autorităţile locale din fiecare stat membru în anul 2013 şi conţine informaţii din 22.000 de zone pentru scăldat din spaţiul comunitar, Elveţia şi, pentru prima oară, din Albania. Autorităţile locale monitorizează eşantioanele în zonele locale, acestea fiind prelevate primăvara şi pe durata sezonului de scăldat. Calitatea apelor pentru scăldat poate fi clasificată ca fiind „excelentă”, „bună”, „suficient de bună” sau „slabă”. Acordarea acestor calificative se bazează pe nivelurile a două tipuri de bacterii care indică prezenţa unei poluări determinate de apele uzate sau de animale.
În ceea ce priveşte România, în toate cele 50 de zone monitorizate, parametrii principali se înscriu în valorile obligatorii pentru ca acestea să fie considerate de calitate bună. Dintre ele, 17 sunt considerate a avea o calitate excelentă a apei.
Calificativele privind calitatea apei pentru scăldat nu ţin cont de prezenţa deşeurilor, de poluare sau de alte aspecte dăunătoare mediului natural. Chiar dacă cele mai multe zone pentru scăldat sunt suficient de curate pentru a proteja sănătatea umană, multe dintre ecosistemele corpurilor de apă din Europa se află într-o stare îngrijorătoare. Acest lucru este evident în ceea ce priveşte mările din Europa: conform unei evaluări recente, ecosistemele marine europene sunt ameninţate de schimbările climatice, de poluare, de pescuitul excesiv şi de acidificare.
AUDIO: