Asistenţă medicală transfrontalieră
În calitate de cetăţeni europeni aveţi dreptul să alegeţi locul din Uniunea Europeană unde să vă trataţi din punct de vedere medical
26 Februarie 2015, 15:39
În calitate de cetăţeni europeni aveţi dreptul să alegeţi locul din Uniunea Europeană unde să vă trataţi şi să vi se ramburseze costurile aferente, la nivelul sumei corespunzătoare tratamentului din ţară, conform directivei privind asistenţa medicală tranfrontalieră.
Dacă primiţi tratament medical în altă ţară din spaţiul comunitar, aveţi aceleaşi drepturi ca un cetăţean al ţării respective, iar tratamentul care vi se acordă este supus aceloraşi norme şi standarde.
Directiva privind asistenţa medicală transfrontaliera aduce trei schimbări majore privind drepturile pacienţilor.
În primul rând, cetăţenii au dreptul de a alege să primească îngrijiri în sistemul public de sănătate sau în cel privat, oriunde în spaţiul comunitar şi dreptul de a li se rambursa costul tratamentului.
În al doilea rând,cetăţenii au dreptul să ia decizii în cunoştinţă de cauză cu privire la opţiunile de tratament. Prin urmare, aceştia primesc toate informaţiile necesare din partea punctelor de contact naţionale, înfiinţate în baza directivei.
De asemenea, cetăţenii vor primi informaţiile corespunzătoare direct din partea furnizorilor de asistenţă medicală.
AUDIO: