Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Vara secetoasă a afectat recolta de porumb a Uniunii Europene

Mars, serviciul Uniunii Europene de monitorizare a culturilor, a redus previziunile pentru producţia de cereale a Uniunii cu 2,9 la sută.

Vara secetoasă a afectat recolta de porumb a Uniunii Europene

09 Septembrie 2016, 10:12

Vara secetoasă a afectat recolta de porumb a Uniunii Europene, iar estimările privind producţia din acest an vor fi diminuate.

După ce estimările oficiale privind producţia de grâu a Uniunii Europene au fost deja diminuate ca urmare a ploilor repetate de la începutul verii, acum a apărut îngrijorarea privind viitorul recoltei de porumb, care a fost afectată de secetă.

AUDIO: Europa la zi.

Astfel, Mars, serviciul Uniunii Europene de monitorizare a culturilor, a redus previziunile pentru producţia de cereale a Uniunii cu 2,9 la sută.

Estimarea privind randamentul mediu la porumb a fost redusă la 7,23 tone la hectar, în comparaţie cu 7,42 tone la hectar prognozate luna trecută.

Cu toate acestea, producţia medie de porumb estimată a se obţine este cu 0,30 tone la hectar peste media ultimilor cinci ani. Comisia Europeană și-a revizuit estimările privind producția de porumb din acest an până la 62,5 milioane tone de la 65,5 milioane tone.

Seceta a afectat culturile de porumb din Franţa şi din unele state ale regiunii Mării Negre, iar prognoza privind producţia a fost redusă pentru Ucraina, Bulgaria şi România.

Şi firma de consultanță Strategie Grains intenționează să-și revizuiască estimările privind recolta de porumb în următorul său raport lunar, ce va fi publicat săptămâna viitoare, din cauza recoltelor slabe din principalele țări producătoare din Uniunea Europeană, precum Franța, România, Bulgaria și Polonia, a declarat analistul Benoit Fayaud.

Potrivit acestuia, recoltele bune din alte state membre precum Ungaria, Italia, Austria și Slovacia nu vor face decât să atenueze declinul general.

În 2015, blocul comunitar a recoltat o cantitate de 57,4 milioane tone de porumb, în scădere față de recolta record de peste 75 de milioane tone în 2014. În ultimul său raport, firma de consultanţă și-a revizuit estimările privind recolta din acest an până la 60,6 milioane tone.

În România, recoltatul porumbului este în derulare, iar rezultatele variază de la o regiune la alta, a declarat Nicolae Sitaru expert la Asociația Producătorilor de Porumb din România.

În opinia sa, producţia va fi similară celei de anul trecut, dar 2015 a fost un an destul de prost pentru porumb.