Uniunea energetică, "necesară în actualul context geopolitic"
Crearea Uniunii energetice face parte din planul de lucru al Comisiei Europene pentru acest an.
Articol de Mihaela Mihai, 31 Ianuarie 2015, 13:24
Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, responsabil cu dosarul energetic, promite că un text final privind Uniunea energetică va fi prezentat la sfârșitul lunii februarie.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a făcut acest anunţ la o dezbatere organizată de Parlamentul European.
El a promis că documentul privind Uniunea Europeană a Energiei va include poziția de negociere a Bruxelles-ului la summit-ul dedicat combaterea schimbărilor climatice de la sfârşitul anului de la Paris, când se încearcă înlocuirea Protocolului de la Kyoto cu un alt angajament de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Textul va cuprinde de asemenenea o serie de propuneri legislative pentru obiectivele energetice și climatice ale Uniunii Europene pentru 2030.
Maros Sefcovic a venit în faţa parlamentarilor europeni şi cu o serie de argumente în favoarea Uniunii Energetice.
Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)
El a afirmat că Uniunea Europeană este permanent în pericol de a rămâne fără energie: 10 la sută din gospodării nu își permit o încălzire adecvată, în timp ce o cantitate enormă de energie este risipită.
Crearea Uniunii energetice face parte, de altfel, din planul de lucru al Comisiei Europene pentru acest an.
Încă de la preluarea mandatului de preşedinte al executivului comunitar, Jean Claude Juncker a pledat pentru crearea unei astfel de Uniuni, necesară, în opinia sa, în actualul context geopolitic, o referire directă la criza din Ucraina şi la relaţiile tensionate dintre Rusia şi Occident, care au reamintit că Europa se bazează în prea mare măsură pe importurile de combustibil şi de gaze naturale.
Jean Claude Juncker crede că prin reformarea şi reorganizarea politicii energetice comunitare într-o nouă Uniune Europeană a energiei, Statele membre şi-ar putea pune astfel în comun resursele, ar combina infrastructura şi ar avea o putere mai mare de negociere în raport cu ţările terţe.
"Trebuie, de asemenea, să creştem ponderea energiei din surse regenerabile pe continentul nostru", a mai afirmat Jean Claude Juncker .
În opinia sa, acest lucru nu este doar o chestiune de politică responsabilă privind schimbările climatice, ci şi un imperativ al politicii industriale, pentru a putea avea în continuare pe termen mediu energie la preţuri accesibile.
O Uniune Energetică ar contribui, mai crede preşedintele Comisiei Europene, şi la îmbunătăţirea semnificativă a eficienţei energetice în special în ceea ce priveşte clădirile.