Un nou plan de redistribuire a refugiaţilor între statele UE
Preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, va propune săptămâna viitoare o nouă schemă de redistribuire a refugiaţilor între statele membre ale UE, pe baza unor cote naţionale.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 05 Septembrie 2015, 09:53
Uniunea Europeană va anunţa săptămâna viitoare un nou plan de redistribuire a refugiaţilor între statele membre ale Uniunii, pe baza unor cote naţionale, în funcţie de PIB-ul fiecărei ţări, populaţie, rata şomajului şi numărul de refugiaţi deja găzduiţi.
Miile de refugiaţi de pe teritoriul Ungariei s-au revoltat, vineri, şi au cerut să fie lăsaţi să-şi continue drumul spre Occident.
Mulţi au plecat din Budapesta pe jos, spre Viena, iar alţiiau părăsit tabere, căutând orice cale de a ajunge în Austria sau Germania.
Alte grupuri forţează, acum, graniţa sârbă, pentru a intra în Ungaria, iar alte câteva mii sunt pe drum.
Şi pe Mediterana, continuă să sosească ambarcaţiuni cu sute de imigranţi din Africa.
Audio: Europa la zi. Euranet Plus.
Preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, va propune săptămâna viitoare o nouă schemă de redistribuire a refugiaţilor între statele membre ale Uniunii, pe baza unor cote naţionale, a anunţat prim-vicepreşedintele executivului comunitar, Frans Timmermans, care s-a deplasat în insula grecească Kos, una din porţile de intrare a refugiaţilor.
„Le vom propune încă o dată statelor membre aceste cote de refugiaţi, să ne asigurăm că avem un algoritm de distribuire, astfel încât solidaritatea europeană să fie pusă în aplicare pentru a garanta că oamenii care sosesc în Europa sunt împărţiţi echitabil în statele membre”, a spus Frans Timmermans.
În paralel, ţările fac propuneri pentru o strategie comună de soluţionarea crizei migraţiei. Germania susţine un sistem de relocare a refugiaţilor între europeni.
Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a cerut ca statele Uniunii să înceteze să se culpabilizeze reciproc şi să acţioneze coordonat.
Marea Britanie este gata să primească mii de refugiaţi sirieni suplimentari – a anunţat premierul David Cameron, care a suplimentat cu 137 de milioane de euro ajutorul pentru criza umanitară din Siria.
Spania a creat o comisie interministerială însărcinată cu organizarea primirii mai multor refugiaţi, după ce, anterior acceptase peste 2.700 de solicitanţi de azil.
În schimb, în Ungaria - depăşită de situaţie -Parlamentul a aprobat, vineri, noi măsuri de securizare a graniţelor, de întărire a controalelor vamale şi a autorităţii poliţiei, iar pedepsele pentru intrarea ilegală în ţară au fost înăsprite.
Cehia şi Slovacia au propus deschiderea unui culoar feroviar între Germania şi Ungaria, pentru refugiaţii sirieni, dacă Berlinul şi Budapesta vor fi de acord.
Grecia cere 700 de milioane de euro de la Uniune pentru a-şi ameliora spaţiile de primirea refugiaţilor.
Serbia este dispusă să preia şi ea o cotă de refugiaţi, pentru a-şi creşte şansele de aderare la Uniune.