UE "sprijină integritatea teritorială a Republicii Moldova"
Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, a reafirmat sprijinul Uniunii Europene pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova.
Articol de Mihaela Mihai, 26 Aprilie 2014, 09:38
Comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, a discutat cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la Praga unde a avut loc o reuniune a liderilor din ţările membre ale Parteneriatului Estic.
Cei doi au căzut de acord că stabilitatea politică este mai importantă decât oricând pentru Republica Moldova, în contextul situaţiei tensionate din Ucraina. Stefan Fule a lăudat eforturile Chişinăului de a respecta valorile europene şi a amintit că de luni cetăţenii moldoveni pot călătorii fără vize în spaţiul comunitar, un progres obţinut în timp record de Chişinău.
În următoarea perioadă, Republica Moldova va semna şi Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, iar comisarul Stefan Fule a cerut autorităţilor să ofere locuitorilor din întrega ţară informaţii obiective legate de acest document.
Audio: UE "sprijină integritatea teritorială a Republicii Moldova".
Acordul are şi o componentă de liber schimb care va crea, spune Stefan Fule, numeroase oportunităţi de dezvoltare.
El a reconfirmat totodată sprijinul Uniunii Europene pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova şi a subliniat că implementarea Acordului de asociere va crea condiţii pentru găsirea unei soluţii pentru Transnistria.
Acordul de asociere va fi discutat în detaliu luna viitoare când preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, se va întâlni cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă. Vor fi prezenţi la discuţii şi mai mulţi comisari şi miniştrii de la Chişinău.
Parteneriatul Estic, cinci ani de existență
Lansat în urmă cu 5 ani, Parteneriatului Estic este un acord de cooperare încheiat de către Uniunea Europeană cu mai multe ţări care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică.
Bruxelles-ul a dorit prin acest proiect să contrabalanseze influenţa Moscovei în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.
Dintre aceste şase ţări, Georgia şi Republica Moldova au parafat Acordul de Asociere cu Uniunea în noiembrie anul trecut.
În schimb, Armenia a refuzat să facă acest lucru, iar Belarusul şi Azerbaidjanul se arată reticente faţă de integrarea în Uniune.
Ucraina, care a înregistrat cele mai importante progrese în vederea unei viitoare aderări, a semnat în martie doar partea politică a documentului. Noul Guvern de la Kiev a promis să continue pe calea proeuropeană.