UE se oferă să medieze conflictul din Egipt
Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate Catherine Ashton a formulat şase paşi pentru care UE este gata să ofere ajutor în conflictul din Egipt.
Articol de Victor Gheorghe, 31 Iulie 2013, 09:04
UE se oferă să medieze conflictul din Egipt şi demonstrează că poate discuta cu toate părţile aflate în conflict.
Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton, a anunţat că fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi, ţinut în detenţie de armată într-un loc secret, se simte bine şi are acces la informaţii, prin intermediul televiziunii şi al presei.
Catherine Ashton a făcut această declaraţie într-o conferinţă de presă la Cairo, după ce s-a întâlnit în cursul nopţii cu fostul şef de stat la locul de detenţie.
Înaltul oficial european a refuzat să dea detalii în legătură cu locul în care se află Morsi, arestat după câteva ore de la destituirea sa, la 3 iulie, de către armată, în urma unor manifestaţii prin care se cerea plecarea lui.
Audio: UE se oferă să medieze conflictul din Egipt.
"Am venit în Egipt la cererea unora dintre interlocutorii pe care i-am avut aici şi în altă parte, pentru că există sentimentul că UE poate discuta cu toate părţile. Ideea este de a merge mai departe. În timpul vizitei mele aici m-am întâlnit cu mai multe persoane, printre care vicepreşedintele Mohamed ElBaradei şi şeful armatei, generalul Fattah el-Sisi.
"În toate discuţiile pe care le-am avut, am spus un lucru: noi suntem aici ca să ajutăm, nu vrem să impunem nimic. Poporul egiptean trebuie să-şi hotărască propriul viitor. Credem că experienţa noastră poate ajuta Egiptul şi ne oferim să fim observatori la viitoarele alegeri, desfăşurate conform principiilor democratice", spus Catherine Ashton.
Ea a cerut eliberarea lui Morsi, cu ocazia precedentei sale vizite la Cairo, la 17 iulie.
La puţin timp după acea vizită, Catherine Ashton scria către "International Herald Tribune" că Egiptul i s-a părut o ţară divizată, care are nevoie de o reformă politică.
Ea a formulat şase paşi pentru care UE este gata să ofere ajutor.
În primul rând, violenţele trebuie să înceteze, la fel şi arestările arbitrare.
Apoi, toate forţele politice, de la islamişti la liberalii din marile oraşe, trebuie să înţeleagă că participă împreună la reformarea clasei politice, iar garantarea unei prese libere este neapărat necesară.
Nu în ultimul rând, este nevoie de alegeri libere în cel mai scurt timp, iar acestea nu trebuie să dea numai învingători şi învinşi, ci să pună bazele unei societăţi democratice, mai spunea Catherine Ashton.