UE salută eliberarea a şase deţinuţi politici în Belarus
Printre cei eliberaţi se numără şi Mikola Statkevici, un fost candidat la preşedinţe, încarcerat din 2010.
Articol de Mihaela Mihai, 25 August 2015, 10:51
Uniunea Europeană salută decizia autorităţilor din Belarus de a elibera şase deţinuţi politici, opozanţi ai regimului condus de Alexander Lukaşenko.
Decizia a fost luată cu doar două luni înaintea alegerilor prezidenţiale.
Eliberarea celor şase opozanţi din Belarus este văzută de responsabilii Uniunii Europene drept un prim pas important către o posibilă îmbunătăţire a relaţiilor cu această ţară fostă sovietică, apropiată în mod tradiţional de Rusia.
Printre cei eliberaţi se numără şi Mikola Statkevici, un fost candidat la preşedinţe, încarcerat din 2010.
Audio: Europa la zi. Euranet Plus.
Recunoscut drept un prizonier de conştiinţă de către Amnesty International , Mikola Statkevitci a fost condamnat pentru "organizare de tulburări în masă ale ordinii publice", în urma unei manifestaţii a opoziţiei.
Statkevitci, în vârstă de 58 de ani, a fost încarcerat într-un lagăr de muncă cu un regim sever.
El şi-a petrecut aproape toată detenţia la izolare şi risca să-şi vadă pedeapsa prelungită, oficial din cauza încălcării regulilor de detenţie.
Aflat la putere din 1994, preşedintele Alexander Lukaşenko a invocat acum principiul umantităţii pentru eliberarea celor 6, consideraţi ultimii deţinuţi politici din această ţară.
Într-un comunicat comun, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, şi comisarul pentru extindere şi politică de vecinătate, Johannes Hahn, speră că autorităţile de la Minsk vor restabili şi toate drepturile politice şi civile pentru cei eliberaţi.
Germania, la rândul ei, şi-ar dori consultări cu partenerii europeni pentru a reflecta asupra unei posibile apropieri între Belarus şi Uniune. Ar fi interesul ambelor părţi, potrivit unei declaraţii a ministerului de externe de la Berlin.
Alegerile prezidenţiale din octombrie din Belarus sunt esenţiale pentru reevaluarea situaţiei, a scris pe Twitter preşedintele Parlementului european, Martin Schulz.
Un atu pentru o viitoare apropiere de Uniunea Europeană ar putea fi şi decizia Belarusului de a se implica în medierea conflictului din estul Ucrainei.
La discuţiile din februarie de la Minsk, când a fost semnat acordul fragil de pace, în vigoare acum, au luat parte şi cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez, Francois Hollande.