UE: proiect ce revoluţionează stocarea volumului mare de date
Uniunea Europeană finanţează un proiect inovator care să ajute creierul uman să gestioneze mai bine cantităţi mari de informaţii.
Articol de Victor Gheorghe, 13 August 2014, 10:37
Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că un om obişnuit nu poate percepe şi procesa decât 10% din volumul de date cu care este bombardat zilnic, iar fluxul este imens.
În fiecare minut, cantitatea de date produse în lume poate fi stocată pe 360.000 de DVD-uri.
Atunci este nevoie de selecţie, iar preocuparea Uniunii în acest sens merge dincolo de proiectele de cercetare, iar recent Comisia Europeană a solicitat guvernelor naţionale să sprijine proiectele care revoluţionează stocarea şi selecţia volumului mare de date.
Comisarul european pentru agenda digitală, Neelie Kroes, dădea ca exemplu un astfel de proiect care să ajute la rezolvarea problemelor.
Audio: UE: proiect ce revoluţionează stocarea volumului mare de date.
Este vorba despre un sistem interactiv care poate furniza datele solicitate la un nivel cantitativ maxim pentru că ţine cont de limitele creierului uman.
Acest sistem ar putea permite studenţilor să studieze mai eficient sau, de pildă, ar putea fi cel mai bun ghid într-un muzeu, bibliotecă sau într-un mare aeroport. De asemenea, el poate face ordine în baze mari de date, cum ar fi cele ale firmelor de prospecţiuni geologice.
Proiectul, care a primit o finanţare europeană de 6,5 milioane de euro, este dezvoltat de un grup de cercetători de la Universitatea 'Pompeu Fabra' din Barcelona.
Este vorba de un dispozitiv ce pare identic cu cele văzute în filmele SF de ultimă generaţie. Utilizatorul se mişcă liber într-o cameră şi este conectat la mai multe aparate ce-l introduc practic în realitatea virtuală.
Se folosesc mai multe camere video şi sisteme de proiecţie precum şi o serie de senzori care măsoară parametri cum ar fi: gesturile, mişcările ochilor utilizatorului sau ritmul cardiac.
Acest lucru permite sistemului să-şi adapteze continuu modul de prezentare a informaţiilor bazându-se pe feedback-ul primit de la utilizator.
Jonathan Freeman, un profesor britanic de psihologie, coordonatorul proiectului, spunea că sistemul este capabil să perceapă când utilizatorul începe să se plictisească sau este copleşit cu informaţii.
Atunci aparatul se adaptează, simplifică vizualizarea pentru a reduce stresul şi permite utilizatorului să se concentreze mai bine pentru a selecta doar datele de care este cu adevărat interesat.
Data is everywhere. EU-funded tool to help our brain deal with big data http://t.co/6MXqisaKyH cc @ceedsprojectpic.twitter.com/MQEVZlxCeQ
— European Commission (@EU_Commission) August 11, 2014