UE, creştere economică uşoară în primul trimestru al anului
Dintre toate statele membre ale Uniunii, România a înregistrat cele mai bune rezultate comparativ cu primul trimestru din 2013.
16 Mai 2014, 12:10
Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică uşoară în primul trimestru al anului, susţinută de cifrele bune ale statelor emergente, printre care şi România, dar şi de avansul peste aşteptări al Germaniei.
Potrivit Oficiului European de Statistică - EUROSTAT -, Polonia, Cehia, Letonia, Lituania, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria au crescut în primul trimestru într-un ritm susţinut de peste 1%.
Dintre toate statele membre ale Uniunii, România a înregistrat cele mai bune rezultate comparativ cu primul trimestru din 2013.
Avansul de 3,8% se datorează în principal consumului şi producţiei industriale.
Audio: UE, creştere economică uşoară în primul trimestru al anului.
Cererea internă este un factor determinant şi în cazul Germaniei, unde creşterea de 0,8% este dublă faţă de aşteptările specialiştilor.
Consumul în scădere şi temerile investitorilor trag în jos a doua economie din zona euro, Franţa.
Agenţia Bloomberg notează că stagnarea Franţei transmite un semnal de fragilitate a zonei euro, încă dependentă în mare măsură de Germania.
Coroborate, datele pezentate astăzi indică o creştere preliminară timidă de doar 0,2% în Zona euro şi de 0,3% în Uniunea Europeană, în ansamblu.
Potrivit EUROSTAT, din grupul economiilor cu probleme, Ciprul înregistrază cea mai mare scădere, de 4,1%, urmat de Estonia, Grecia şi Italia. Situaţia s-a îmbunătăţit însă considerabil în primele trei luni ale anului, comparativ cu primul trimestru din 2013, în Spania şi Portugalia, ţări care au trecut prin ample programe de austeritate şi reforme.
Marea Britanie are, la rândul său, un avans de peste 3%, comparativ cu primul trimestru din 2013. Analiza include şi ţări din afara Uniunii care influenţează însă contextul economic global. Printre ele, SUA se remarcă printr-o creştere de peste 2%.
Tot joi, statisticienii au publicat şi datele referitoare la inflaţie. Preţurile au înregistrat, în medie, o creştere anuală de 0,8%. Ies însă în evidenţă România şi Austria, unde ritmul de creştere a fost dublu, aşadar de 1,6%.
În Zona euro, luna trecută, rata anuală a inflaţiei a crescut cu 0,2% şi a ajuns la 0,7%.
Creşterea se explică prin majorarea tarifelor la electricitate, tutun, dar şi prin creşterea preţurilor vacanţelor - reiese din datele EUROSTAT.
Estimările sunt preliminare, aşa-numite "estimări-semnal".